ZEEFDRUKKEN, HOE WERKT DAT?
Zeefdrukken is een techniek waarbij inkt wordt gedrukt door fijnmazig gaas dat op een raam gespannen is (de zeef). Deze zeef moet eerst ‘gecoat’ (dichtgesmeerd) worden met een laag lichtgevoelige emulsie, die je in het donker laat drogen. Vervolgens ga je de zeef belichten. Dat gebeurt op een glazen belichtingstafel, waarbij de zeef op het ontwerp wordt gelegd.
Dat ontwerp bestaat bijvoorbeeld uit een zwart print op een doorzichtige sheet. Maar je kunt als ontwerp ook een vorm knippen uit zwart papier. Het idee is: daar waar je ontwerp doorzichtig is, valt licht op de zeef en wordt de coating uitgehard. Daar waar het ontwerp zwart is, valt geen licht op de zeef. Op die plekken kun je de coating uit de zeef spoelen met water. Op die open plekken in de zeef wordt de inkt gedrukt. Dit doe je met een zogenaamde ‘rakel’.
Bij de meeste ontwerpen worden meerdere kleuren naast en over elkaar gedrukt. Voor elke kleur die je drukt is een aparte zeef nodig. Zeefdrukken is dan ook een arbeidsintensief proces.